Wednesday, November 28, 2007

The legend of Amethyst...

Legend Ametüstist... Kreeka müüdi järgi lubas inimeste poolt solvatud Dionysos ässitada oma tiigrid kallale esimesele surelikule, kes tema teele satub. Selleks osutus noor tütarlaps, kes oli teel jumalanna Diana templisse. Nähes tütarlast hädaohus muutis Diana ta läbipaistvaks kiviks nii, et kiskjad ei saanud talle viga teha. Dionysos kahetses sügavalt ning nuttis veini, mis värvisid kivistunud Ametüsti violetseks. Teise versiooni kohaselt segunesid pisarad veiniga ja seetõttu tekkis ametüstile iseloomulik värv. Kreeka sõna "amethystos" tähendab kreeka keeles "kaine" ning tänapäevani mõned inimesed usuvad, et ametüst kaiseb neid purjujäämise eest.

Sellest loost inspireerituna joonistasin pildi, mis käis ära ka ühel võistlusel. Pildike on väike, vaid 18x13cm. Joonistasin värvliste pliiatsitega tekstureeritud tumesinisele papile. Skännimise eest suured tänud Karnaaksule.
PS Vaata linke postituse lõpus!



The Greek legend Dionysus, who was angered by an insult from a human swored to revenge on the next mortal that crosses his path. Violent tigers should carry out his wish. That person was to be a young maiden Amethyst, who was on her way to pay tribute to the goddess Diana. Diana turned Amethyst into a stature of pure crystalline stone to protect her from the tigers. Dionysus wept tears of wine in remorse for his action at the sight of the beautiful statue. In other version his tears mixed with wine. The god's tears stained the stone purple. The Greek word "amethystos" translates into "not drunken" and even today some people believe that amethyst protects against drunkeness.

Inspired by this story I drawed this picture that I sent to a competition. It's actually really small - 18x13cm. I used colored pencils on dark blue textured cardboard.

Inglisekeelsed lingid/English links:
Amethyst mythology - ametüsti legendidest erinevates kultuurides
Literacy inspired by this myth - Ilukirjanduslik jutustus
Amethysts usage and history - kokkuvõtvalt ametüsti kasutamisest ja ajaloost
Briefly on Amethyst - kokkuvõtvalt ametüstist
The stories of stones - kivid "räägivad" lühidalt oma lood
Some gemmology - ametüst ja gemmoloogia
Briefly - ülevaatlikult
Eestikeelsed lingid:
Ametüsti mõjudest organismile
Kvartsides üldiselt
Artikkel, kus pärimust mainitud

4 comments:

gathlin said...

Mulle väga meeldivad need lood-legendid erinevate kivide taga. Ja see on väga mõnus avastada, et KEEGI VEEL on samadest asjadest "sillas" :)

PS! Siiani säran kiidusõnadest minu blogis (loe: kui vähe on ikka õnneks vaja). Aitähh Sulle!

gathlin said...

BTW, väga head lingid!

Katrin mdmB said...

Oi - kui kiirelt juba vastukaja! Ma olen tõesti legendide, müütide ja (ilustamata) muinasjuttude fänn ;) Nendes on see seletamatu sügavus, mis peidab end mu hingesoppidesse ja siis sealt aegajalt ilmutab. Ja ametüsti vastu on ka nõrkus, ehkki pole seda nüüd võrreldes teiste kividega rohkem kasutanud... Aitäh sulle!

Christina J. said...

That's beautiful!