Friday, June 27, 2008

H as for Hammer

Tutvusin haamri ja paksu vasest traadiga :) Ega ma ei plaaninudki midagi valmis saada, lihtsalt tahtsin proovida, mis tunne on haamerdada. Vehenditeks olidki laste ehituskomplekti haamer, suur ja pikk metalli viil ja hädaga leidsin ühed suuuuured ja koledad tangid, mis näsisid kõik hambuliseks... Traadi sain ussickese käest ;) Ütleme nii, et see haamerdamine oli paras väljaelamine :) Esimesest jupist hakkas tulema nõel! Uskumatu! Minu kõige esimene nõel! Tagusin otsast peenemaks ning viilisin ilusti siledaks, et kangast ei lõhuks. Ahhh, ma olin nii põnevil, et nõelale tuli juurde ka, hmm, no ütleme siis aas, millega koos nad moodustavad sõle. Ja oh üllatust, see sõlg toimib ka praktiliselt! Eks see üks rohmakas ja natuke kole sõlg on, aga esimese korra kohta olen rahul, väga rahul.



I made my acquaintance with a hammer and a think copper wire :) I didn't planned to achieve anything, just wanted to get the feeling. So I didn't have any proper tools: a hammer from children "tool" kit, a big and long metal file and I managed to find a pair of old pliers that scrathed every surface they touched. I got this wire from ussicke ;) Well, hammering can sure help with stress :) The first piece wanted to become a needle! Unbelievable! My very first needle! I hammered it thinner and thinner and used file to smoothen the surface. I was so thrilled that I also made a hmm, a sort of a ring so they both will make a brooch. And I was so happy to find out that this brooch actually practically works! Yes I know it looks ugly and raw, but I'm really happy with the result knowing it is my very first hammered 'thing'.

12 comments:

Hiline said...

Uhh!
Tead, see mittesile pind annab sellele sõlele ajaloolist hõngu ja sobib võrratult sõle kujuga.Ehtne sepis.
Kui suur sõlg on?
Näpitsatele pane isoleer ümber, haamri jäljed aga annavadki sellistele töödele võlu.
Meeldib väga-väga!

Anonymous said...

Palun väga vabandust, mitte ei saa targutamata jätta: sellise asja nimi on prees ja kandsid neid mehed. Aga maru äge on see tõesti. Ma käin siin üldse üsna tihti ilu piilumas. :) Päeval kohe teine minek.

Hiline said...

Minu teada kutsuti preesideks sakiliste servadega sõlgi.
Aga selliseid (rohkem hoburaua sõle moodi) kasutavad leedulannad tänapäevalgi oma õlarättide ja sõbade kinnitamiseks.
Aga minu mäletamist mööda (võin ka eksida) ei näinud ma Eesti RM-is ühtegi ehet lahtise nõelaga, kas meil neid üldse kantigi? Olen tänapäeval küll paaril sepal neid näinud, kas pole see mitte hilisem lõuna poolt sissetulnud meeste ehtena?
Kahjuks ei leidnud oma konspekti üles, et täpsemalt järgi uurida.

Sirje said...

Oimullemeeldib!!!

Katrin mdmB said...

No ehtsaks sepiseks mina seda ei nimetaks :) Aga aitäh, lillelemb, nii kena kommi eest! Need haamri märgid meeldivad hetkel mullegi.

Oravake, annan andeks :D Nagu postituseski märgitud, polnud mul tegelikult plaanis miskit valmis saada. Ja sõleks nimetasin selle täiesti vägivaldselt. Tuli selline nagu mu materjalid ja vahendid võimaldasid.

Mirjam, see paistab pisut tõesti hoburaudsõle moodi aga jah, nõel on eraldi. Nii et ma ei teagi, kuidas seda asjakest nimetada. Igaljuhul on mu vanaema, kes selle valmimisprotsessi kõrvalt vaatas, sellest väga vaimustuses :)

Aitäh, Sirje :)

Anonymous said...

Pole vaja andeks paluda, jumal hoidku! Ma olen juba kord sihuke tüütu targutaja. :P Pealegi on see tõsiselt ilus asi, olgu ta nimi mis tahes.

Anonymous said...

Mis rohmakas!!!!
Supper ilus, nii arhailise välimusega. Mul oleks hädasti sellist vaja ;))

Mags said...

I like this one a lot! It is just perfect as it is - a bit raw and 'old-days'-look ;-D

Janalill said...

Lahe!
Kui jämedat traati kasutasid?

Katrin mdmB said...

Aitäh kõigile!

Thanks, Mags :)

Janalill, see traat on kuskil 2 ja 3mm vahepeal, pole ümmarguse vaid loperguse läbilõikega.

Siret said...

Täiesti geniaalne ma ütleks :)

Unknown said...

oh, mis ma oskakski eelöeldule enam lisada.
hullult äge, ülilahe, tõeliselt tore, megailus jne :)