Tuesday, July 5, 2011

Need your opinion

Ma olen mõtetes kahevahel...
Mõnesid mu ehteid võib leida kolmest Tallinna poest ning samas müün ma ka netis kahes kohas. Müük pole miskit meeletut ja alati jääb mingeid jääke, aga... Mul on tekkinud probleem - kuidas jagada oma ehted mitme koha vahel? Ja kui ma teen näiteks 20+ ehtest koosneva kollektsiooni, siis on mul alati jube valus see osadeks lammutada ja mitmesse kohta laiali saata. Kollektsioonis on mul tavaliselt ehted, millest annab kokku panna mitmeid komplekte, ehetel on sama teema, sarnased materjalid. Samas, kui kogu kollektsiooni ühte kohta viiksin... Aga poed tahavad, et oleks võimalikult suur valik ja mina tahan, et mu töö jõuaks võimalikult mitmesse kohta. Ja vot, niimoodi painabki mind küsimus - kas teha ühest asjast mitu eksemplari?

Ma kunagi olin surmkindel, et ehe ainueksemplarina on jubeoluline. Ja samas on mul nii kahju inimestest, kes mu poole pöörduvad mingi ehte sooviga, mis on müüdud. Praeguseks olen teinud mõnda ehet veel kord, selliseid lihtsamaid. Näiteks need PinkGivré kõrvarõngad, üks paar on müügis, teine minu oma :) Need on olnud mu lemmik-kõrvarõngad, mida olen kandnud juba 5 kuud. Ja mind ei häiri, et on üks samasugune paar veel, olgu või kümme! Kuigi kümme vist oleks juba piiri peal :) Aga nüüd ma pole enam üldse nii kindel, et käsitsi tehtud ehe peab olema ainueksemplar... On see mõte andestamatu? Kas mitme eksemplari tegemine tähendab, et ehe on vähem väärtuslik või vähem käsitöö-disain?

Photobucket Photobucket
Photobucket
5-realine käekett läbipaistvate Tšehhi klaashelmeste ja vasksete detailidega.
Bracelet with 5-rows, clear Czech glass beads and antique copper details.

I'm having trouble deciding what is right...
There are three shops in Tallinn that have some of my jewellery on sale and I also have two little shops in the web. Sales are not huge, and there's always those "leftovers" that never reach the buyer but... I'd like to know - how to divide my jewellery between different places? And when I make a collection of 20+ items it's really sad to take it into pieces and send them in small groups to shops. But if I send the whole collection into one place... In collection I put jewellery that have the same theme, it's possible to make many sets and are made with similar materials. But shop owners like to have as big assortment and variety as possible and I'd like my jewellery to be as many places as possible. And therefore I come to a question - should I make more than one copy?

I was once so sure that it is important to make only one copy. But I feel really bad when I get a request from somebody and I have to tell it's sold and not made anymore. By now I have made some copies of simpler items. For example these PinkGivré earrings - I have one pair in the shop and one pair for myself :) And these have been my favourite earrings to wear for five months now. And it doesn't bother me that there is another pair, I dont care if there's even ten pairs. Although I thinks that would be the limit :) But now I'm not sure anymore that handmade jewellery can't have copies... Is it a horrible thought? Does making copies devaluates the item?

18 comments:

Piret said...

Olen juba pikemalt imetlenud ühtesid kõrvarõngaid, mille pilt juunikuus üleval, kuid pole julgenud kirjutada kartuses pettuda, et kidlasti on juba ära müüdud. Ainuekseplar muidugi mängib naiseliku edevusega ka:), kuid külastades sinu blogi paratamult tulevad huulilt sõnad " Tahan ka sellis, nuuks! " Kas Tarus kuskil võib ka neid võrratuid ehteid leida, netipoes kuidagi valik väike.

Lariata said...

Keeruline küsimus.. ma leidsin enda jaoks, et kui ühesuguseid ehteid on tehtud kuni 10, siis on need ikkagi ainulaadsed. Siiski mul on ühed kõrvarõngad, küll erinevat värvi, aga kujult ühesugused, umbes 40 paari on maailmas laiali saadetud :) Mõtlen nüüd, kus on see piir, et enam selliseid ei tee? :)))

Sorsaska said...

I can understand your thoughts of uniqueness but I think if you make more than one copy of jewelry it doesn't diminish the value of the jewelry. It's still hand made piece of art. Some graphic art prints are made in sets and also labeled like 1/10, 2/10 etc. How about making set of three to five of a kind? Buyer would know she carries the set 3/5 or so? If more than one person wants the same piece it just tells me that there are many people who like your work!

Terje said...

Ostjana - ma tahaks küll, kui poes oleks kollektsioon, sarnased ja palju. Visuaalselt kenam vaadata kui mitut eriilmelist asja. Igas poes neist kolmest (mis poed need on?)võiks ju oma, kasvõi tiba erinev kolektsioon olla?
Isiklikult ei häiriks, et neid on palju, vbl isegi 10 samasugust ja keegi võib samasugste kõrvakatega vastu tulla.Juba sellise disaini väljamõtlemine on ju puhas kunst a la graafika?

Katrin mdmB said...

Tänud kommenteerimast! Ma selle nr 10 pakkusin kuidagi nimoodi instinktiivselt, aga eks ta ole vbl üks hea number küll. Samas vaadates ringi etsy's ja DaWandas on olukord selline, kus tihtilugu poest ostetud toode tehakse uuesti ning pannakse taas üles. Vbl ei peaks nii väga pabistama selle üle? Ses mõttes, Lariata, ma ei leia, et 40 paari terve ilma peale suur number oleks (sa mõtled neid armsaid plastikust kellukatega kõrvakaid?). Või tegelikult mind ei häiri, kui teised nii teevad, siiamaani on olnud mul mingi isiklik kompleks nagu ma ise ei tohiks vms...

Ja nagu siin mainiti, siis graafikat tehaksegi limiteeritud kogustes ja sellisel juhul poleks nagu küsimustki.

Katrin mdmB said...

Piret, küsi ikka, vbl on olemas ning kui sind ei häiri, et kordan disaini, siis vbl saan materjalide olemasolul uued teha :)

Sorsaska - thank you for your comment! It's true that in graphic art there's no problem with limited quantities. Maybe it's just in my head and I need to get over it :)

When talking about number then there are also other factors besides of me thinking what is appropriate or not. Since I use vintage rhinestones that I purchase from auctions then I might run out of certain stones and can't restock. Or the design of the jewellery is too complex for me to be able to make copies. Or (and that is the most frequent one) I just can't make myself to repeat the design...

I'm able to make a limited edition of simpler desings when having right supplies. I think I can redo them anytime. But everything more advanced or complex must be made at the same period of time so I can remember how it's done. If I have to come back later to make something again then I need much more time because it's like I'm back in the start. And thus taking more time.

Sorsaska said...

Ok, I get it. Taking your points into consideration, then - in my opinion - it's wise to stay with unique pieces.

Then it's just matter of marketing I think; customers need to know the story behind the jewellery, why there are only one of a kind and people who want to buy certain piece need to be quick ;D When people know it's only limited quantities and Why I think it's acceptable.

Or maybe you could do as you have already done: make simpler designs more of a same kind and another more complex line that is unique?

I think that when we talk about hand craft or artwork (I think you do more art than plain handcraft!) people don't expect same kind of "bulkstuff" that they can buy everywhere. Then they can go to Hennes&Mauritz...

If you feel bad that someone doesn't get something she wants you can always offer some other one of a kind piece for her. ;)

I love your work & hope you find solution that pleases you!

Sorsaska said...

by the way, where in Tallinn I can find your work? I'm heading for Tallinn this month with my family... ;D

Rael. said...

Kihnu inimestel oli kunagi selline komme, et kui keegi midagi ilusat mandrilt leidis, siis osteti seda kohe palju. Ehk on kodusaarel ka keegi, kes ilu tahaks saada. Ei hoolitud, et oleks üks ja ainuke ilukandja, vaid ilu pidi ikka jagama.
Minu meelest on sinu tööd nii ilusad, et võiksin kanda ehted, mida on 10 ja rohkemgi veel.

Katrin mdmB said...

In Tallinn:
*Les Petites (Tartu mnt 28) www.lespetites.ee
*Meribel in Kristiine Center (Endla 45)
http://www.kristiinekeskus.ee/?id=4c9709d6
* Gallery Aragats in Old Town of Tallinn (Vene 12) Up the stairs there's a little corner with different jewellery just before the room with paintings.

Katrin mdmB said...

Aitäh, Rael.

Hmmm... mul on tunne, et ma pean seda lihtsalt proovima. Kas olen üldse suuteline ühte kollektsiooni tegema mitu korda?
Lõhnab väljakutse järgi :)

Diana said...

Mina ise teen maksimaalselt 10 analoogset, aga mitte isegi samasugust eset. Sest ma ise ei ole suuteline tegema ühte asja mitu korda ja armastan unikaalsust.

Katrin mdmB said...

Olen sellele mõelnud, et kas olen üldse suuteline tegema ühte asja mitu korda ning et pisidetailidega annaks teha asja enda jaoks huvitavamaks ning ehet erinevamaks. Kuid samas tekib sellega lisatööd pildistamisega. Ma ei tea, kuidas teil on, aga minul võtavad need pildistamised jm sellega seonduv hirmkaua aega...

Ma tegin ükskord kaks analoogset kaelakeed, millel oli ripatsi osa enamvähem sama, aga kaelakee ketid ja muu tilulilu erinev. Nendega tekkis selline piinlik asi, et ma laadisin DaWandasse üles valed pildid (noh, pärast tööd olin uimane ja väsinud ka ning folderi thumbnails'id tundusid esimese pilguga õiged). St et see kaelakee, mis oli DaWandas, oli mul ühes neist kolmes poes ning kodus olev ei olnud see, mis piltidel. Tallinna ma ei hakanud sõitma ja õnneks sain asja ilusti korraldatud, aga ikkagi. Ehmatus oli suur ja usun, et kui võimalus on, siis astun kindlasti samasse ämbrisse vähemalt kaks korda. Kui olen väsinud, siis on see garanteeritud :)

Siret said...

Loomingulisus ei ole ka alati nii iseenesest mõistetav hingeseisund minuarvates. Ma ei saa aru, miks peaks keegi kogu aeg suutma luua midagi uut. Arvan, et ei ole hullu midagi kui teed 10 paari samu kõrvakaid - kõik kandjad on ju erinevad ja ehted mõjuvad neil erinevalt.

Ma muide ise otsustasin ka hiljuti just müüa oma populaarsematest graafikateostest reprosid - esiteks, kuna tahaks ju vastu tulla kõigile, kes tahavad mu kunsti osta... Teiseks hind on ka koopial soodsam :D. Varem nagu tundus koguaeg, et ainult originaaljoonistus on miskit väärt.

Katrin mdmB said...

Tänan, Siret! Ja aitäh kõigile, kes oma arvamust on avaldanud nii siin, FB-s kui meili teel! Nüüd ei ole mul suurt hirmu kordamise ees :)Selge see, et masstootmist ma ei tee ning ehted on niikuinii limiteeritud.

Väga põnev, Siret! Ma käisin vaatamas su graafikat selles teises blogis (just a blog) - nii kihvtid! Mis siin salata, ajas natuke näpud sügelema ka :) Must valge on ikka üle kõige.

Tsirkusemoor said...

Nimekate autorite ehetega on ju sama lugu. Kunagises ARSis tehtigi ühte ja sama asja vaid teatud arv koopiaid. See ongi autoriehte volu- neid pole tuhandeid.
Kuigi, ma ise ei suudaks küll teha samasuguseid asju 10te kaupa.
Ja kui mond müüdud asja on küsitud, ütlen kohe, et TÄPIPEALT samasugust asja ei saa. Ikka lisan mingi pisidetaili, mis oleks erinev.
Ja olgem ausad- moni hea idee väärib kordamist!!!
Joudu tööle!

Katrin mdmB said...

Aitäh :)

bebebubu said...

Hi I love your blog and have left you an award if you would like to check it out.

http://jewellerybebe.blogspot.com/

X
bebebubu