Tuesday, November 1, 2011

Something different

Ma mäletan, et ükskord üks daam arvas, et kui ma ehteid teen, siis ega ma vaeseke ei oska kududa ega heegeldada. Mul oli isegi natuke piinlik öelda, et tegelikult ju oskan, aga ma ei naudi seda nii palju, kui ehete tegemist. Ma arvan, et ta ei uskunud mind.

Ja niimoodi ongi, et inimestel tekib ettekujutus, kes-mis sa oled ja mida sa oskad või ei oska. Samamoodi on mulle selgitatud tehnikaid, ja mainitud, et see mulle ei meeldi. Viimati oli tegu helmespõiminguga. Mulle tegelikult helmesõimingud meeldivad tohutult. Aga kuna need võtavad mul rohkem aega, kui see, mis enamjaolt siin blogis näha, siis sellepärast olen pidanud tegema valiku. Aga on ka vastupidi, mõnikord arvatakse, et ma tean kõike :)

Elena saatis mulle pildi ühtedest kõrvarõngastes ja palus mul näidata talle, kuidas neid tehakse. Sellised pisikesed väljakutsed mulle meeldivad. Tegu on peyote tehnikas kaetud helmega. Siin on minu kõrvarõngapaar (et tõestada, ma pole peyote't ära unustanud). Mõnusalt vanaroosat värvi, mis sobib antiikvasega suurepäraselt.
... ainult nüüd on mul vaja selle tegemist näidata ja pisikesest väljakutsest on saanud suur, sest nagu tuleb välja, on organiseeritud sellest näitamisest lausa õpituba. Ja ma närveerin...

Photobucket
Photobucket Photobucket

I remember that once one elderly lady had an opinion that because I make jewellery I certainly can't knit or crochet. I tried to tell her that I can actually. Only I don't enjoy these techniques as much I do jewelllery making. I don't think she believed me.

And that is how thing usually are, peaople have quite clear vision of what you are and what you can or can't do. I've also been told about some techniques and thought I don't like them just because I don't use them. For example beadweaving. I really like beadweaving, actually. But they do tend to take more time than the making the kind of jewellery I show here in my blog, so that's why I don't use beadweaving that much. But then there are other times when people think I know everything :)

Elena sent me an email with a picture of earrings and asked if I could show how this technique works. I do love thiskind of small challenges :) It was a pair of earrings that had beaded beads in peyote. So here's my pair of earrings (to prove I still kknow peyote). Vintage rose color that goes so well with antique copper.
... all I need to do is to show how it's done, but this little challenge has become a big one because Elena has arranged this into a workshop. And it makes me quite nervous...

5 comments:

Maarit said...

ooo, nii lahedad kõrvarõngad! Ja see vanaroosa värv on imeline, tõesti täiuslik kooslus koos vasega.

Aga mina olen pigem kohanud inimesi, et kui ütled, et teed käsitööd, siis nemad oma peas mõtlevad - a, ta koob õhtuti. Ehk miskipärast pannakse võrdusmärk käsitöö tegemise ja kudumise vahele. Ja tee siis selgeks, et oskad veel õmmelda ja siis veel lisaks sadat (väike liialdus) asja ise teha :)
Ja sellest tulenevalt ma väga ei räägigi sellest käsitöö tegemise hobist - kes teab, see teab :)

Siret said...

Mina vahel tunnen puudust sinu peyote-asjadest muide, sest ma tean, et sa oskad ja oled üks väheseid, kes tegelikult ka suudab midagi ise välja mõelda selle tehnikaga :P

Õudsalt lahedad on need mummud!

Ma tahaks ka osata, kuid minul hakkab peyotest üldjuhul pea jube *ruttu* valutama, kuna kael on pikalt pingeasendist või midagi säärast ;-/

Katrin mdmB said...

Maarit, päris kudujaks pole mind peetud, aga eks tavaliselt kangastuvad inimestele silme ette ühe-helme-kõrvarõngad, mida laadal nähakse. Ja siis kui kuulevad, et teen ehteid, öeldakse, et toogu ma näha, et neil on kellelgi väikesel tüdrukul sünnipäev ja vaja kinki. Siis on neil küll pettumus, sest ettekujutus oli teine ja mu ehetel on hinnad sellised, et tavaliselt lastele ei raatsita osta :) Siis veeretatakse neid näppude vahel ja pannakse karpi tagasi. Niimoodi ongi kujunenud, et enamus ehete müügist toimub mul tänu edasimüüjatele.

Katrin mdmB said...

Siret, ega need kõrvarõngad nüüd midagi uut ja ise väljamõeldut ju ei ole.

Aga nagu ikka (harjumusest vist) leiutasin ise, mitu helmest ja kuidas kasvatada-kahandada. Vbl on kusagil netis õpetus, kuidas teha 11/0 tšehhi seemnekatega 10mm helme ümber. Kindlasti on. Ei tea, mis mul viga... Eks ma tegin peyote't väga ammu ja tahtsin, et tehnika saaks nö "käe sisse" ja eks ettekujutus tekib kiiremini, kui ei pea mingit õpetust jälgima :)

Vbl oleks sul vaja kõrgemat lauda? Kui kael kangeks jääb... Või tuleks teha suuremate helmestega? ;)

Anonymous said...

No ma ei mõelnudki seda, et iga eseme juures kohe peab jalgratast leiutama ja hirmsasti originaalne paista püüdma. Mõtlesingi, seda kui on mänguruumi ja seda kasutada osatakse. See ongi see, mis näitab, et tehnikat vabalt ostakse mu arust :D

See kaela-asi on mul tegelt juba vana nali - veel enne ehete tegemist oli juba jama sellega...

siret