Sunday, May 25, 2008

First two attempts of soldering

Need on minu esimesed katsetused tinutamises. Ma usun, et inimesed, kes on selles vallas kogenud, naeravad omal naba paigast, kui mu teksti loevad. Aga nuh, mis teha - spetsialisti pole mul kusagilt hetkel võtta, aga vat see tahtmine on ju suur :D Ma leidsin kodust vana jootekolbi (1rubla ja 20 kopikat) ja mõtlesin, et proovin ära. Oo õudu, see on parajalt keeruline. Kõige keerulisem on see, kuidas kõik vajalikud osakesed paigal hoida. Esimese kaelakee ringi tinutamine oli kerge - lihtsalt painutasin traadiotsad omavahel teineteise vastu. Aga nende pisikeste pesakestes kividega, oi-oi-oi, nägin ikka palju vaeva. Ega see tulemus nüüd väga kaunis ka pole.

See selleks... Teise katse puhul kinnitasin vajalikud jubinad plastiliini. Ja-jah, tean küll, et see sulab kergelt, aga ma polegi kunagi näinud keevat plastiliini :) Kui välja jätta hirmrasket tööd plastiliinilögast kivikeste puhastamist (hambaorgiga), siis täitis plastiliin oma eesmärgi. Tinutamine läks kergelt, kõik jubinad püsisid ilusasti paigal. Aga siis see riputamise koht... Tinutamise tööks on vaja mul lisa kätepaari. Muidu see teine ripats näeb eestpoolt täitsa kobe välja, kuid tagant poolt... See on ju puhasttõugu Frankenstein!!! Kaunitar ja koletis ühes eksemplaris :) See ripats läheb isetegija.net Värvispektri roosa mai alla.



These are my first two attempts of soldering. I'm sure people with a lot of experience in soldering will have a lot of laugh reading my text. But still, I don't have any specialists around to teatch and will to try is too big... I found an old soldering iron at home and wanted to give it a try. Oh well, it's so difficult. I don't know how to keep all the parts still - they're moving all around. The circle in the first necklace was good and easy - I bended the copper wire ends close to eatch other. But soldering those tiny cups with stones, aaarghhh...

Anyways... At the second attempt I fixed the parts in a plasticine. Yes I did know it melts, but I haven't seen it boiling before :) When I count out the really hard work of cleaning the pendant (with toothpick) from the sticky plasticine I could say it did its work. The pink stone and cupchain were still and soldering wasn't that hard. Except soldering the bail... I definately need an extra pair of hands. The second pendant looks ok in front, but the back side... it's a Frankenstein I tell you!!!

16 comments:

Anonymous said...

Vauh.... Sul on julgust katsetada ja tulemused saavad huvitavad. Minu jaoks on tinutuskolb ikka väga meestekas ja ma pisut pelgan teda. Seda rohkem imetlen Sinu tegemisi.

Katrin mdmB said...

Hihii, julgusest jääb pisut väheks. Mingi edasiminek kahe katsetuse vahel on ka. No vähemalt eestpoolt näeb see roosa kaunis välja :) Mul käib praegu pea ringi... järsku peaksin mõtlema midagi silmade kaitseks.

Sirje said...

eh, see on ikka huvitav, kuidas ideed õhus ripuvad ja neid sealt siis nopitakse...ma nimelt äsja tutvusin ka jootekolbi hingeeluga:)
Aga valmiva teose esiettekanne on edasi lükatud, loodetavasti mitte määramatusse:) Edu katsetamistes!

Anneli said...

Väga vinge - ja ripats on ka tagant päris kobe, seda enam, kui need on alguse asjad!
Aga silmi tuleb KINDLASTI kaitsta, jootmine pole nii kole nagu keevitamine, aga mina olen näiteks päikeseprillid ette pannud, muidu on silmad pärast nikerdamist mõnda aega kasutuskõlbatud... Muuseas, selline link, ehk on kasu http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/web_store.cgi?n=1&page=products/mail/18_2004solder.html

Katrin mdmB said...

:) Aitäh julgustavate sõnade eest!
Anneli, aitäh lingi eest. Ehk on kusagil võimalik näha neid sinu nikerdusi?

Anonymous said...

Olen mõned vitraazid kokku tinutanud ja sellepärast enam nii väga tinutuskolbi ei pelga, aga midagi sellist valmis teha, mis sul, vist ei saa hakkama... Väga ilusad tööd!
Kas mitte tinutamisel auruvad gaasid ei pane pead valutama?!
/lillelemb/

Hiline said...

Need vanad vene jootekolvid on võrdlemisi kehvad ja jämeda otsaga, ise kasutan Ersa Solderingi 40w-st.Sellel saab vastavalt vajadusele otsi vahetada ja temperatuuri reguleerida.
Jootmisel küll mingeid kaitseprille vaja ei ole, aga ventilaator oleks küll soovitav, jootevedeliku aurud pole just meeldiv sisse hingata ja eks võtab silmad ka kipitama, eriti kui prille ka kastad.
Aga teades selle tööriista omadusi ja et esimene töö alles, siis super!
Kasutasid jootepastat või vedelikku? minu arust vedelikuga parem joota. Ja venelaste tina on ka parem,sulab kergelt, jääb hästi külge ja ei tossa ka eriti.

MARRE said...

oioi, ma just mõtlesin, et ma püsti hull olen, et selliste asjade peale üldse mõelda julgesin. tellisin omale just raamatu making filigree jewellery. seal nad teevad sellise pisikese leegiheitjaga :P nii et ideed tõesti ripuvad õhus...

väga ilusad tulid sul need asjad välja ja 10 punkti katsetamisjulguse eest, muidugi. ja pole sel frankensteinil ka häda kedagist. täiesti võluv.

Anonymous said...

oi kui tubli ja hakkaja! mulle tuli kohe silme ette pilt sellest, kuidas sa keel hammaste vahelt väljas elu eest tinutad:D
ja see roosa on ilus. see, et mitut värvi paelad on, meeldib mulle ka väga.

Kadri said...

Ütleme nii, et sa oled tublim ja hakkajam, kui nii mõnigi teine :) Minagi olen mõelnud, et mõne idee peaks jootekolvi abiga teoks tegema. Siiani see ainult mõtteks on jäänud. Ja kuskohast need kogemused ikka tulevad, kui ise ei katseta.
Ripats on ju väga ilus. Pole sel tagumiselgi poolel häda kedagi :) Ausalt :)

Katrin mdmB said...

Ohhoo, no ja nüüd teie poolt julgust saades ei jää ka kolmas ja neljas jne katsetus tulemata :)
hiline/Mirjam, mul oli seal karbis tinatraat, millel see räbusti vms sees. Ei tea, kas see venelaste kraam, aga arvatavasti.
linca - muide, need paelad olid kunagi Novaluxis just selliste sortimentidena. Oli teisigi värve.
Mu ema arvas samuti, et pole tagumine külg väga hull. Kui ma aga kahtlema jäin, siis õhkas õnnelikult, et siis saab ta ju selle endale :D

Aitäh kõigile kommentaaride eest! Kohe julgem tunne on edasi katsetada :)

Hiline said...

See räbusti on kamfol (või miski selle asendaja), aga et tina paremini (kergemini) joodetavale pinale haakuks, on vaja joodetav pind kas jootepasta või -vedelikuga kokku teha.
Ootan juba põnevusega uusi asju. Võibolla näen kunagi ka filigraani, sest ausalt, ega gaasijootjaga polegi nii hull tööd teha... ja siis sealt edasi juba enda tehtud klaashelmed :)
Unistada ju võib... aga Sul see eelis, et on veel väga-väga palju aega kõike järgi proovida.

monika said...

...tinutamisega ;) olen ma ise ka kunagi tegelenud...aga poolepäevase netis surfamise tagajärjel tekkis huvi hoopis eelpoolütleja sõnu dikteerides selle nn.väikese leegiheitja vastu...Mis aparaat too on???Ja kust selliseid saab???

Betina Sandra Guelman said...

NICE Blog :)

Unknown said...

kuule pane nahatükike sinna taha siis pole seda kohta näha :))) imeilus on tulemus küll

Isom said...

Bravo for even trying when you weren't quite sure how to!! Lots of things I see, I'm not sure how it's done but study them carefully, ask my brilliant son for suggestions & have a go. Some times, it's worked out; other times, not. But it's a learning process.

I'm reading parts of your blog & looking at your jewelry & you do lovely work. I congratulate you!!